Oto drugie DIY na tym blogu (pierwsze [klik]).
Składniki:
-jakieś warzywa, owoce
(w moim przypadku są to:
*marchewka (korzeń)
*pietruszka (korzeń)
*seler (korzeń)
*jabłko)
DO WYBORU, DO KOLORU! :)
Przydadzą się:
-piekarnik
-nóż
-deska do krojenia
Przygotowanie:
UWAGA! Czas pieczenia zależy od grubości produktów i należy go dostosować samemu.
1.Obieramy produkty ze skórki.
2. Kroimy je na małe kawałeczki (jabłko grubiej)
3. Nagrzewamy piekarnik (180*C, góra i dół)
4. Przyszłe chipsy przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę
5. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. w 180*C, góra i dół
6. Wyciągamy cieńsze chipsy (np. niektóre jabłka)
7. Suszymy przez 40 min. w 100*C, góra i dół
8. Wyciągamy pietruszkę i mniejsze marchewki
9. Suszymy przez 15 min. w 100*C, góra i dół z termoobiegiem (pod. wiatraczkiem
10. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i przekładamy chipsy na talerz do ostygnięcia
11. Chipsy trzymamy w zamkniętym słoiku
I GOTOWE!
A oto jak się prezentują poszczególne warzywa:
-MARCHEWKA
-PIETRUSZKA:
-JABŁKO:
-SELER:
Plusy:+szybkie
+tanie
+proste
+zdrowe
+mogą je jeść psy
+mogą je jeść ludzie
Mi najbardziej smakuje marchewka. Jumperowi tak samo. :)
Pozdrawiamy i życzymy smacznego Julia & Jumper
PS Zapraszamy wszystkich na naszego facebooka. :)
A Jumperowi smakują?
OdpowiedzUsuńCoś mi podszeptuje, że czas zrobić dla Tobiasa :)
I to bardzo. Oczywiście nie tak jak te mięsne,ale również jest szał. 😊
UsuńPolecam, w domu jedzą je wszyscy. 😀
Pozdrawiamy
To czas suszyć ;)
UsuńNie wiem, czy Furia by się na to skusiła, ale muszę spróbować, najwyżej sama to zjem ;P zapraszam na mojego bloga: mojamalina.blogspot.com
OdpowiedzUsuń