piątek, 11 listopada 2016

Domowe chipsy warzywno-owocowe / DIY


Oto drugie DIY na tym blogu (pierwsze [klik]).

Składniki:


-jakieś warzywa, owoce
(w moim przypadku są to:
*marchewka (korzeń)
*pietruszka (korzeń)
*seler (korzeń)
*jabłko)
DO WYBORU, DO KOLORU! :)

Przydadzą się:
-piekarnik
-nóż
-deska do krojenia





Przygotowanie:
UWAGA! Czas pieczenia zależy od grubości produktów i należy go dostosować samemu. 

1.Obieramy produkty ze skórki.
2. Kroimy je na małe kawałeczki (jabłko grubiej)

3. Nagrzewamy piekarnik (180*C, góra i dół)

4. Przyszłe chipsy przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę

5. Wstawiamy do piekarnika na 20 min. w 180*C, góra i dół

6. Wyciągamy cieńsze chipsy (np. niektóre jabłka)

7. Suszymy przez 40 min. w 100*C, góra i dół

8. Wyciągamy pietruszkę i mniejsze marchewki

9. Suszymy przez 15 min. w 100*C, góra i dół z termoobiegiem (pod. wiatraczkiem

10. Wyciągamy blaszkę z piekarnika i przekładamy chipsy na talerz do ostygnięcia

11. Chipsy trzymamy w zamkniętym słoiku

I GOTOWE!


A oto jak się prezentują poszczególne warzywa:

-MARCHEWKA

 
-PIETRUSZKA:
-JABŁKO:
-SELER:
 


Plusy:
+szybkie
+tanie
+proste
+zdrowe
+mogą je jeść psy
+mogą je jeść ludzie

Mi najbardziej smakuje marchewka. Jumperowi tak samo. :)
 
 
Napiszcie w komentarzach czy zrobicie w domu takie chipsy, i które Wam najbardziej smakują. :)

Pozdrawiamy i życzymy smacznego Julia & Jumper

PS Zapraszamy wszystkich na naszego facebooka. :)

4 komentarze:

  1. A Jumperowi smakują?
    Coś mi podszeptuje, że czas zrobić dla Tobiasa :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I to bardzo. Oczywiście nie tak jak te mięsne,ale również jest szał. 😊
      Polecam, w domu jedzą je wszyscy. 😀
      Pozdrawiamy

      Usuń
  2. Nie wiem, czy Furia by się na to skusiła, ale muszę spróbować, najwyżej sama to zjem ;P zapraszam na mojego bloga: mojamalina.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Co sądzisz o nowym szablonie?

Szablon
Julia Julitta
Rudy Husky